آنچه که ما به صورت سنتی در تهیه قهوه می دانیم بر این اساس است که گرمای بیشتر، عصاره گیری بیشتری نیز ایجاد خواهد کرد. اما آیا همیشه اینطور است؟
به عنوان مثال در تهیه قهوه توسط فرنچ پرس انتظار می رود که قرار دادن در فرنچ پرس بر روی آن مانع خروج گرما و عصاره گیری بیشتر شود اما در واقع برعکس است! توسط آزمایشی که مرحله کاپینگ انجام شد، دری از جنس پلی استر بر روی ظروف کاپینگ قرار داده شد و در نتیجه مشخص شد که هر چه این درهای پوششی بیشتر روی فنجان کاپینگ باقی ماندند عصاره گیری کمتر شد.
توضیح پیشنهاد شده برای این موضوع توسط پروفسور ابوت و مت اشنایدر (به صورت جداگانه) به این صورت بود که برداشتن در از روی فنجان های کاپینگ یا فرنچ پرس در واقع باعث میشود تا سطح خنک تر شده و جریان همرفت (convection) از پایین به بالا ایجاد شود.

اگر در فرنچ پرس را باز بذاریم سطح مایع به دلیل تبخیر خنک می شود و مایع پایین تر که داغ تر است با مایع بالاتر که خنک تر است، گرادیانت دمایی تشکیل می دهد. مایع داغ تر چگالی کمتری دارد، در نتیجه به سمت بالا حرکت میکند و مایع خنک تر که سنگین تر است به سمت پایین میرود و جریان گردابی از بالا به پایین و بالعکس (همرفتی) ایجاد میشود.
به منظور اطمینان از اثر همرفت، آزمایشی طراحی گردید. در این آزمایش در چند فنجان کاپینگ قهوه دم شد و روی برخی درهای انحنا داری قرار داده شد. بعضی درها با یخ و بعضی با آب داغ پر شد. اگر اثر همرفت تاثیرگدار باشد فنجان های کاپینگ با در حاوی یخ باید عصاره گیری بیشتری داشته باشند، چون گرادیانت دمایی شدیدتری ایجاد میکنند. از طرفی دیگر اگر درها با افزایش غلظت در سطح عصاره گیری را تغییر دهند، در فنجان های با در حاوی یخ باید منتظر عصاره گیری کمتر بود.


۳ فنجان بدون در، ۳ فنجان با در حاوی آب داغ و ۳ فنجان با در حاوی یخ به صورت کاپینگ دم شدند و درها برای ۸ دقیقه بسته ماندند و در نهایت مقدار عصاره گیری برای فنجان ها اندازه گیری شد.
نتایج نشان داد که عصاره گیری در فنجان های با در حاوی آب داغ نسبت به فنجان های بدون در کمتر بود. اما عصارهگیری در فنجان های با در حاوی یخ مقدار کمی از فنجان های بدون در بیشتر بود. این آزمایش نشان داد که افزایش عصاره گیری ناشی از همرفت ایجاد شده در فنجان ها است. البته در فنجان های با درحاوی یخ دمای کلی فنجان کاهش یافته است. اما نتیجه نهایی ثابت کرد که همرفت سبب افزایش عصاره گیری میشود.

نتیجه این شد که شما اگر با روش غوطه وری دم آوری انجام می دهید، اگر در را قرار ندهید، مقدار عصاره گیری بیشتری خواهید داشت.
برگرفته از:
https://www.baristahustle.com/blog/you-can-leave-your-lid-off/