اسپرسو تک شات

چرا سبد تک شات در اسپرسوسازها استاندارد نیست؟

حتما به این مشکل برخورد کرده اید که در زمان عصاره گیری اسپرسو توسط سبد تک شات قهوه خصوصیات یک عصاره گیری مناسب را از خود نشان نمی دهد. به عنوان مثال با تاخیر خیلی طولانی عصاره گیری انجام می شود یا زمان عصاره گیری خیلی کوتاه باشد حتی در صورت عدم وجود چنین شرایطی طعم مناسبی از قهوه دریافت نمی کنیم. در این مقاله به چند مورد از دلایل غیر استاندارد بودن سبد تک شات پورتافیلتر می پردازیم.

سبد پورتافیلتر

مشکل شکل

اولین ایراد این سبدها شکل ظاهری آنهاست. این سبدها عموما بر خلاف سبدهای جفت شات دارای شیب هستند که این شیب ایرادات زیادی در زمان عصاره گیری ایجاد خواهد کرد.

اولین ایراد در زمان تمپ کردن سابه قهوه درون سبد ایجاد می شود. به این صورت که به دلیل وجود شیب درون این سبدها فشار دست باریستا که از طریق تمپر به بستر قهوه وارد می شود در داخل سبد یکنواخت توزیع نخواهد شد و همین امر سبب عدم توزیع یکنواخت قهوه درون سبد و در نتیجه عصاره گیری غیر یکنواخت خواهد شد.

این در حالی است که در سبدهای جفت شات عموما شاهد شیب در ارتفاع سبد نیستیم و در زمان تمپ کردن فشار دست باریستا از طریق تمپر یکنواخت بر روی بستر قهوه توزیع می شود.

سبد تک شات

سبد جفت شات

عصاره گیری غیر یکنواخت

وجود شیب در ارتفاع سبدهای تک شات یا کم حجم در اسپرسو ماشین ها در زمان عصاره گیری و برخورد آب و قهوه نیز مشکل ساز می شود. به این صورت که در زمان عصاره گیری و تماس آب با قهوه انتظار می رود که جریان آب یکنواخت با فشار متعادل و یکسانی از بالای سطح قهوه توزیع و جریان عصاره گیری را ایجاد و از پایین بستر قهوه خارج و وارد فنجان شود. اما در سبدهای تک شات که دارای انحنا یا شیب هستند به دلیل وجود تفاوت سطح در تماس با آب در بالای سبد و پایین سبد جریان یکنواختی نخواهیم داشت و در نتیجه توزیع آب یکنواخت نخواهد بود و مهمترین اصل عصاره گیری قهوه که یکنواختی است، زیر پا گذاشته می شود.

حجم کم قهوه = کانال شدن

فضای کم سبد تک شات، شکل ناهمگون و … منجر به استفاده از قهوه کمتر در مقابل سبد جفت شات می شود که منجر به مشکلاتی خواهد شد. در وهله اول هر چه حجم و ارتفاع قهوه در سبد پورتافیلتر کمتر باشد احتمال ایجاد ترک در زمان تمپ کردن، فاصله بسته شدن به اسپرسو ماشین و حتی در زمان برخورد آب با بستر قهوه افزایش می یابد. همانطور که می دانیم وجود ترک در بستر قهوه منجر به عبور سریع تر آب از آن نواحی و ایجاد پدیده ای به نام کانال شدن خواهد شد. برای آشنایی بیشتر با پدیده کانال شدن مقاله مربوطه را مطالعه بفرمایید.

مشکل بعدی که حجم و ارتفاع کم قهوه میتواند در سبد پورتافیلتر ایجاد کند، دشواری کنترل زمان عصاره گیری است. هر چه ارتفاع قهوه کمتر باشد نسبت جریان آب عبوری از قهوه افزایش می یابد که منجر به افزایش عصاره گیری می شود.

 

راه حل

بهترین راه حل پیشنهادی برای کافه دارها حذف اسپرسو تک شات از منو و رسپی منو است. اما برای مصرف کنندگان خانگی که گاهاً تمایلی به استفاده از اسپرسو جفت شات ندارند توصیه می شود با تغییر درجه آسیاب و مقدار قهوه مصرفی به میزان عصاره گیری مناسب در سبد تک شات دست یابند. به هرحال به مصرف کنندگان خانگی نیز توضیه می‌شود به جای استفاده از سبد تک شات از سبد جفت شات استفاده نمایند.

فارسی سازی پوسته توسط: همیار وردپرس